Wednesday, March 17, 2010

Pelakon Suara Musim Baru Upin & Ipin

Wah, mesti ramai yang sudah menonton episod baru Upin & Ipin iaitu Juara Kampung yang sudah pun ditayangkan di TV9 tempoh hari. Bagi yang tak berkesempatan menonton, jangan risau kerana anda masih boleh menonton episod ini melalui laman web Upin & Ipin ataupun Bluehyppo. Banyak respon yang sangat baik kami terima. Tak kurang juga yang tertanya-tanya perubahan pelakon suara bagi watak Upin & Ipin. Pada kali ini, kami akan memperkenalkan barisan pelakon suara untuk siri Upin & Ipin yang baru ini.

Antara barisan pelakon suara
utama siri Upin & Ipin musim 4

Memperkenalkan pelakon suara bagi watak Upin & Ipin yang baru iaitu adik Asyiela Putri atau nama manjanya Syiela. Adik Syiela yang juga meminati siri Upin & Ipin sejak diperkenalkan lagi tidak menyangka sekarang dia pula menjadi watak utama bagi siri ini. Syiela yang sudah pun merakamkan beberapa episod baru Upin & Ipin juga sedang bergiat aktif di dalam percubaan mengalih bahasa siri ini kepada versi English. Sekiranya peminat semua ingin mengenali dengan lebih lanjut mengenai Syiela, jangan lupa mengikuti perkembangannya di blog ini ataupun melalui Majalah Komik Upin & Ipin nanti. Perubahan pelakon suara ini sebenarnya ialah untuk memberi ruang kepada bakat-bakat baru di dalam siri Upin & Ipin. Pihak LCP sememangnya sentiasa mencungkil bakat baru dan memberi ruang kepada bakat baru untuk berkembang. Pada masa yang sama juga, pelakon suara asal Upin & Ipin pula sedang memberi tumpuan kepada pelajaran dan dia akan menduduki peperiksaan pada tahun hadapan nanti. Sekiranya dilihat dari segi positif, perubahan ini akan mewujudkan pelapis baru yang sekaligus menjadikan proses produksi siri ini lebih produktif dengan penghasilan episod yang lebih banyak dan pembikinan filem baru.

Asyiela sebagai Upin & Ipin

Seterusnya ialah pelakon suara watak Ijat dan Dzul. Sebenarnya kedua-dua pelakon suara ini dah mula berlakon di dalam siri Upin & Ipin sejak musim lepas lagi, tetapi tidak pernah diumumkan di mana-mana media. Mereka berdua ini juga sebenarnya berkawan rapat dengan pelakon suara bagi watak Mail iaitu Asrol. Walaupun kedua-dua watak ini pada mulanya sekadar watak sampingan, namun semakin lama kedua-dua watak ini semakin mendapat sambutan. Artikel penuh mengenai mereka berdua ini akan dipaparkan di dalam Majalah Komik Upin & Ipin nanti.

Amirul sebagai Dzul
Izzat sebagai Ijat

Watak Mei Mei juga tidak kurang terdapat ramai peminat tidak kira di Malaysia ataupun di Indonesia. Pelakon suara watak yang baru Mei Mei iaitu Tang Ying Sowk juga sebenarnya salah seorang krew di LCP. Selesa dengan nama manjanya iaitu Yuki, dia merupakan salah seorang senior di LCP. Bersuara halus dan comel, dia sememangnya amat sesuai memegang watak Mei Mei.

Tang Ying Sowk sebagai Mei Mei